Menu

Oslo Lufthavn (OSL)

Oslo Lufthavn (OSL) er Norges hovedflyplass.

Flyplassen, som hadde 19 millioner passasjerer i 2008, er tre ganger kåret til Europas mest punktlige flyplass av AEA (Association of European Airlines). OSL har en sterk miljøprofil og har blant annet stort fokus på kollektivtransport til og fra flyplassen.

Kundens krav
Et godt inneklima for brukere og reisende, med lavest mulig energibruk. Løsninger med fokus på sikkerhet i bruk og enkelt vedlikehold.

Løsning
Oslo Lufthavn Gardermoen sparer på energien uten at brukerne og de reisende legger merke til det. Foruten alt av sanitæranlegg har Oras AS levert et varmegjennvinningssystem basert på grunnvann. Systemet sparer energi ved hjelp av varmeveksler og et varmepumpeanlegg for oppvarming og avkjøling, og gir dermed stabil temperatur hele året.

Prosess og arbeid
Oras AS var VVS-entreprenør ved  byggingen av OSL, med C. M. Mathisen og Werner-Winther AS som samarbeisapartnere. Fra 1998 hadde Oras AS vedlikehold av bygget. De siste fem årene har Oras AS hatt løpende fastprisoppdrag for OSL flyplassutvikling og for byggentreprenørene Ø. M. Fjeld AS og NCC Constructions AS. 

- OSL er et krevende og spennende bygg som lever 24 timer i døgnet 365 dager i året. For oss representerer dette store utfordringer, nøye planlegging og nattarbeid.

- OSL er et prestisjeprosjekt. Vi var med på byggeprosessen, og er stolte av at vi får være der også nå.
Erik Langseth, prosjektleder Oras AS

Fakta

Prosjekt:
Oslo Lufthavn Gardermoen

Oras selskap:
Oslo - Hovedkontor

Oppdragsgiver:
OSL

Arkitekt:
Aviaplan AS

Entrepriseform:
Cowi AS

Andre referanser