Menu

Den Norske Opera og Ballett

Norges nye Opera er et monumentalbygg, og det første elementet i forvandlingen av Bjørvika fra en nedslitt havn til en moderne del av Oslo.

Operaen, som er på 38 500 kvadratmeter, har 1578 rom og tre saler. Den er bygget delvis ute i sjøen og på en inntil 350 år gammel fylling. Bygget er fundamentert på 780 peler til berg.

Kundens krav
Et levende, brukervennlig bygg med optimal lydopplevelse for publikum og ansatte. Avanserte tekniske anlegg for å ivareta riktig luftfuktighet for både trevirke, utstyr, instrumenter og brukere. Fokus på lavt energibruk og energieffektivitet, ettersom Operaen er ett av få kulturbygg i Europa som følges opp av europeiske Eco-Culture. Løsninger med fokus på sikkerhet i bruk og enkelt vedlikehold.
   
Løsning
Oras AS har levert alle rørleggerarbeider fra bunnledninger til siste finish. Leveransen har omfattet sanitæranlegg, inkludert spesialtilpasset eksklusivt utstyr til publikumsområdene, varmeanlegg, alle typer sprinkleranlegg, vannkanoner, trykkluftsanlegg, luftkjøleanlegg og sentralstøvsugeranlegg.

Prosess og arbeid
Oras AS var underlagt Statsbygg i egen enterprise. Det komplekse byggeprosjektet, hvor nesten ingen vinkler er rette, ga utfordringer for alle involverte. 

– På VVS-siden var det en stor faglig utfordring å få montert rør og installert annet utstyr slik at det innfridde, både med tanke på funksjonalitet og arkitektoniske krav. Men både vi og alle andre kom i mål til slutt. Vi er stolte av å  ha gitt vårt bidrag til Norges nye nasjonalmonument.
Erik Halvorsen, 
prosjektleder i Oras AS

– Operaen er et stort bygg som skal huse 54 ulike yrkesgrupper. Bygget har nesten ingen standard rom og er et komplekst prosjekt med mange utfordringer. Oras har vært ettrerettelige og løsningsorienterte i sin leveranse.
Lars Oma, sjef for tekniske installasjoner i Statsbygg

Fakta

Prosjekt:
Den Norske Opera og Ballett

Oras selskap:
Oslo - Hovedkontor

Oppdragsgiver:
Statsbygg

Arkitekt:
Snøhetta

Areal:
Ca. 38 500 m²

VVS kostnad:
Ca. 98 mill. kroner

Andre referanser